LegaleBookmaker.nl nl

Online Sportweddenschappen

door Legale Bookmaker van
Online Sportweddenschappen

Sportweddenschappen bestaan al zolang als dat sport zelf bestaat en gaan zodoende al snel een aantal duizend jaar terug. Een meer recente ontwikkeling is zijn online sportweddenschappen, die het wedden op sport toegankelijker hebben gemaakt bij een breder publiek.

Ook is de variatie in het aantal verschillende weddenschappen hiermee gegroeid en bij online bookmakers kan inmiddels soms worden gekozen uit honderden verschillende weddenschappen op één evenement. In dit artikel leer je meer over de meest gespeelde online sportweddenschappen in Nederland en de sporten waarop deze afgesloten kunnen worden.

1. Wat is een online sportweddenschap?

De naam geeft het al weg natuurlijk, maar een online sportweddenschap is een weddenschap op een (sport)evenement die je via het internet afsluit bij een online bookmaker. De weddenschap zelf is over het algemeen hetzelfde als bij een fysiek wedkantoor, alleen is de keuze vele malen groter en zijn online sportwetenschappen op ieder moment van de dag beschikbaar, op verschillende evenementen ver buiten je eigen landsgrenzen. Wij raden je aan om altijd voor de legale bookmaker te kiezen. Illegale bookmakers kunnen bovendien zware boetes krijgen van de Kansspelautoriteit.

1.1 Het doel van een sportweddenschap

Het objectief van een sportweddenschap is het correct voorspellen van de uitslag van een (sport)evenement, of een bepaald aspect van het evenement. Een bookmaker berekent aan de had van statistieken de kansen dat een bepaalde uitkomst werkelijkheid wordt en bepaald zodoende de quoteringen (odds). Hoe hoger de quotering, hoe groter het risico en hoe groter de potentiele beloning.

weddenschap online bookmaker Een online sportweddenschap is een bet geplaatst via het internet bij een online bookmaker

2. Meest gebruikelijke online sportweddenschappen

Met het grote aantal verschillende sportweddenschappen dat via online bookmakers beschikbaar is op het internet maakt het soms wat intimiderend, maar met de onderstaande soorten weddenschappen kan de gemiddelde speler prima uit de voeten.

2.1 1x2 weddenschappen

1x2 weddenschappen zijn de meest bekende en meest eenvoudige online sportweddenschappen. Het doel van deze weddenschap is het correct voorspellen van de winnaar. Hierbij staat de 1 voor het thuisspelende team, de X voor een gelijkspel en de 2 voor het uitspelende team.

Voorbeeld - Ajax speelt tegen Feyenoord in de Eredivisie. Bij een 1X2 weddenschap op deze wedstrijd kun je voorspellen dat Ajax wint (1), dat Feyenoord wint (2), of dat het in een gelijkspel eindigt (X).

De bookmaker berekent de kansen aan de hand van statistieken, hoe hoger de notering, hoe kleiner de kans dat het team de wedstrijd zal winnen, maar hoe lucratiever de weddenschap bij een juiste voorspelling. 1X2 weddenschappen vind je terug voor vrijwel ieder (sport)evenement waar twee partijen tegen elkaar strijden, zoals voetbal, hockey, vechtsport, volleybal, honkbal en basketbal.

2.2 Handicap weddenschappen

Handicap weddenschappen zijn een iets gecompliceerdere variant op 1x2 weddenschappen. Ook hier dient de speler correct te voorspellen wie de winnaar wordt, alleen wordt een van de teams hier een virtuele achterstand, ofwel handicap, opgelegd. Deze weddenschappen zijn vooral interessant wanneer er een overduidelijke favoriet is aangewezen. Door dit team een handicap, een virtuele achterstand, te geven, kan de notering een weddenschap toch nog interessant maken.

Voorbeeld - Real Madrid speelt tegen Granada. Real Madrid zal duidelijk favoriet zijn bij de bookmaker en de notering voor een overwinning van Real Madrid is niet bepaald interessant. Echter is een weddenschap op underdog Granada erg riskant, dus door Real Madrid met een virtuele achterstand van bijvoorbeeld één doelpunt aan de wedstrijd te laten beginnen (Real moet nu met minimaal twee doelpunten verschil winnen), kan deze weddenschap ineens wel erg interessant zijn.

Handicap weddenschappen zijn veelal beschikbaar voor bets op voetbal, basketbal, honkbal, American Football, ijshockey en tennis.

legale sportweddenschappen nederland Online sportweddenschappen kunnen worden geplaatst bij legale bookmakers online in Nederland

2.3 Over/onder weddenschappen

Bij over/onder weddenschappen geeft de bookmaker je een stelling voor de uitslag van een bepaald aspect van een sportwedstrijd, en het is aan de speler om te voorspellen of het resultaat hoger of lager zal uitvallen.

Voorbeeld - Ajax speelt weer tegen Feyenoord. Een over/onder weddenschappen op deze wedstrijd kan gaan over het totaal aantal doelpunten; over of onder 1,5. Worden er 1 of minder doelpunten gescoord, dan wint de onder weddenschap, bij 2 of meer doelpunten wint de over weddenschap.

Over/onder weddenschappen worden veel gebruikt in bijvoorbeeld voetbalwedden, om aan te geven of er meer of minder dan het voorspelde aantal doelpunten, corners of kaarten zullen vallen. Ook worden over/onder weddenschappen veel gebruikt in non-sportweddenschappen, zoals weddenschappen op politiek, of het weer. Haalt een bepaalde politieke partij meer of minder zetels/stemmen dan voorspeld, of wordt het morgen warmer of kouder dan de weersvoorspelling aangeeft? Met onze handleiding betbuilder weddenschappen ontdek je een nieuwe manier om sportweddenschappen te plaatsen.

2.4 Ja/nee weddenschappen

Bij ja/nee weddenschappen doet de bookmaker een uitspraak en de speler moet voorspellen of deze correct is, of niet. Deze weddenschap wordt in voetbalwedden veel gebruikt om de doelpuntenmaker te voorspellen; scoort een speler wel of niet.

Voorbeeld - Een weddenschap op het winnende team in de Eredivisie is een ja/nee weddenschap. Ajax wordt kampioen; ja/nee. Feyenoord wordt kampioen; ja/nee. PSV wordt kampioen; ja/nee.

Ook worden ja/nee weddenschappen veel gebruikt in outright weddenschappen, dit zijn weddenschappen waarbij je kunt wedden op het eindresultaat van een seizoen of groot evenement zoals het Songfestival of de Oscars. Zo kun je voorspellen of een bepaald iemand wint, of juist niet wint. Of iemand wel of niet een podiumplaats behaalt, en zo voort.

2.5 Head-to-Head weddenschappen

In Head-to-Head weddenschappen zet de bookmaker twee sporters tegenover elkaar en is het aan de speler om te voorspellen wie van de twee het beste resultaat behaalt. Dit is een soort weddenschap die oorspronkelijk veel werd gespeel bij paardennen en hondenraces, maar die ook erg populair is in andere sporten met een groot aantal individuele deelnemers zoals wielrennen en motorsport.

Voorbeeld - We zetten Max Verstappen en Lewis Hamilton tegenover elkaar in een Head-to-Head weddenschap in de eerstvolgende Grand Prix. Dit een weddenschap zijn wie van de twee de snelste ronder rijdt, wie beter kwalificeert, wie eerder over de finishlijn komt, en zo voort.

De Formule1 is een ideale sport voor Head-to-Head online sportweddenschappen, waarin je twee coureurs tegenover elkaar kunt zetten en kunt wedden dat de een eerder over de finish zal komen dan de ander, een snellere ronde zal rijden, zich beter zal kwalificeren en meer.

Reacties (0)
Speel bewust 18+